Heerlijke groentetajine – Boost je weerstand

Herfst op je bord: 

Nu de herfst begonnen is, verlangen we naar verwarmende gerechten — comfortfood dat je van binnenuit verwarmt. En wat is er beter dan een maaltijd boordevol groenten, om je lichaam te voorzien van alle vitaminen en mineralen die het in deze tijd van het jaar nodig heeft?

De saffraan in het recept werkt ontstekingsremmend en geeft je weerstand een boost.

Ingrediënten
1 plukje – saffraan
4 tenen – knoflook
4 cm. – verse gember
2 eetlepels – olijfolie
1 theelepel – gemalen komijn
1/2 theelepel – kaneel
1 theelepel – ras el hanout
1 eetlepel – zongedroogde tomatenpasta
1 blik (400 gr) – kikkererwten
100 gram – gedroogde abrikozen
1 – ingelegde citroen
300 gram – volkoren couscous
1/2 bos – gemengde verse kruiden, dille, munt en bladpeterselie
20 gram – amandelschaafsel
2.5 kilo – gemende groenten, aubergine, courgette, wortel, cherrytomaatjes, rode ui, flespompoen, 3 paprika’s (groen, rood en geel)
Benodigdheden
  • 1 hele grote pan (wok of braadpan) met deksel
  • maatbeker
Stappenplan
  1. Laat de saffraan in een kan met 500 ml kokend water 5 tot 10 minuten wellen.

  2. Pel en schil intussen de knoflook en gember, snijd ze in dunne plakjes, doe ze met 2 eetlepels olie en de komijn, kaneel en ras el hanout in een grote, zware braadpan en zet op matig vuur. Doe de tomatenpasta erbij in de pan, blijf een paar minuten regelmatig roeren en giet het saffraanwater erbij.

  3. Bereid de groenten voor, snijd ze in grove stukken en doe ze in de pan. Voeg de kikkererwten (met vocht en al) toe. Snijd de abrikozen en de ingelegde citroen (gooi de pitjes weg) in grove stukjes, roer ze erdoor en voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe.

  4. Breng aan de kook, leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de tajine terwijl je regelmatig roert 45 minuten zachtjes pruttelen, of tot alles heerlijk zacht is.

  5. Doe wanneer de groenten bijna gaar zijn, de couscous in een kom, giet er zoveel kokend water bij dat de korrels net onder staan, voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe en leg een bord op de kom. Laat de couscous zo 10 minuten staan en roer de korrels met een vork luchtig en los.

  6. Pluk de kruiden en rooster het amandelschaafsel. Serveer de tajine en couscous met de geplukte kruiden en het amandelschaafsel. Heerlijk met een lepel Griekse yoghurt met harissa.

Bewaaradvies
Dit recept is voor 6 porties, als je overhoud kan je het nog prima een aantal dagen in de koelkast bewaren. Je kan dit ook makkelijk koud eten op bijvoorbeeld je werk als lunch. 💡 Tip Deze tajine smaakt de volgende dag nóg beter, als de smaken goed zijn ingetrokken. Je kunt ook variëren met seizoensgroenten — bijvoorbeeld pompoen, pastinaak of zoete aardappel voor een extra herfstige versie. 🍁
Voedingswaarden (per portie)

Benieuwd naar de mogelijkheden of meer voedingsadvies?

Maak een vrijblijvende afspraak